tiistai 10. joulukuuta 2013

Luukku 10: Enemmän asiaa Wintecistä

Kuvassa Wintec 2000 sisältä. Näkyvillä kaari, vastinhihnat sekä ilmatoppausten ja korotuspalojen tasku auki.

Tiedän Winteceistä ja Bates satuloista ominaisuuksiltaan paljon. En kuitenkaan ihan kaikkea, ja aina oppii uutta. En oikeastaan tiedä, mikä inspiroi juuri tämän postauksen tekemiseen, mutta sellaista olen tässä nyt kirjoittamassa. Jos vähän valaisen asiaa, niin olen ollut töissä hevostarvikeliikkeessä, jossa olen saanut pienimuotoisen koulutuksen satuloista niiden maahantuojalta. Jos olet haaveillut joskus ostavasi Wintecin (tai Batesin), tai omistat jo sellaisen, saattaa tämä postaus siis olla sinulle erittäin hyödyllinen. Kaikki aiheet, joita tekstissä mainitsen, perustuvat faktoihin eivätkä mutu-tuntumiin.

Kaikki tietävät, että Wintec ja Bates -satulat ovat vaihtokaarellisia. Loppujen lopuksi Wintecin ja Batesin ero on vain pintamateriaali: Bates on aitoa nahkaa, kun Wintec synteettistä materiaalia. Toki jotkut satulamallit ovat vain saatavina Batesinä tai Wintecinä, mutta esimerkiksi Isabell Werthiä saa molempina. Batesissä ominaisuudet ovat samat kuin Wintecissä, sillä kyseessä on kutakuinkin sama satula, mutta minä puhun enemmän itselleni tutusta Wintecistä. Vanhat satulat avataan ruuvimeisselillä satulan alta, kun taas uudemmat satulat ovat avattavissa ilman ruuvimeisseliä, satulan päältä. Kaaren vaihtamiseen tarvitsee kuitenkin edelleen ruuvimeisselin.

Vaihtokaaria Winteceihin löytyy viittä eri leveyttä: keltainen, vihreä, musta, sininen, punainen ja valkoinen, joista valkoinen on levein ja keltainen kapein. Löytääkseen oman leveyden hevoselleen, kannattaa käyttää Wintecin kaarimittaria, jolla on erittäin helppoa löytää oikea koko. Kaarimittari asetetaan hevosen selkään kohtaan, johon satulan etukaaressa oleva "naula" tulee, ja painetaan hellästi molemmin puolin kiinni hevoseen. Kaarimittari näyttää sitten, mikä kaari olisi hevosellesi sopiva.

Jos kaarimitalla ei löydy hevoselle sopivaa leveyttä (ts. hevonen on liian leveä), täytyy kääntää katseet Winted WIDE -satuloihin, joissa on kolme eri leveyttä vielä leveimmänkin kaaren jälkeen. Yhteensä WIDE- kaaria on neljä, mutta kapein WIDE kaari on saman levyinen kuin valkoinen tavallinen kaari. Wintec WIDE satulat toimitetaan toisiksi kapeimmalla kaarella, eli 2XW -kaarella. Erityisen tärkeää WIDE-kaarien ja tavallisten kaarien kanssa on muistaa, ettei WIDE-kaaria saa laittaa tavalliseen Winteciin, tai tavallisia kaaria WIDE-satulaan: muuten satulan runko voi hajota.

Jos omistaa vanhan Wintecin, josta ei ole aivan varma onko se villa- vai ilmatopattu, saa sen selville katsomalla satulan takakaaren alle. Jos sieltä löytää pienen sinisen "nappulan", jossa lukee CAIR, on satula tällöin ilmatopattu. Ilmatoppaukset eivät ole ihan uusi juttu, niitä on tehty jo monen vuoden ajan. Ilmatoppaus käyttäytyy aina eri tavalla kuin villatoppaus, ja siksi täytyy muistaa muutama asia, jotka ovat erityisen tärkeitä esimerkiksi satulaa sovittaessa.

Suurin, ja merkittävin ero on, että ilmatopattu satula jää satulavyön kiristyksen jälkeen lähes poikkeuksetta takaa ilmaan. Voit kuvitella esimerkiksi pitkulaisen ilmapallon satulasi tilalle: jos puristat yhdestä kohtaa, pakenee ilma toisaalle. Siksi mitään ilmatopattua satulaa ei voi sovittaa ilman ratsastajan painoa selässä.

Toinen tärkeä asia on, ettei satulan alle tulisi laittaa mitään 'ylimääräistä', esimerkiksi paksua romaania: mitä enemmän tavaraa satulan ja hevosen välissä, sitä yhdentekevämmäksi ilmatoppaukset tulevat (satulahuopaa lukuunottamatta). Wintecit ovat periaatteessa niin innovatiivisiä satuloita, etteivät ne tarvitse epäsopivuuden korjaajaksi romaaneja tai muutakaan.

Ilmatopattu satula on hevoselle erittäin mukava. Se jakaa ratsastajan painon leveälle alueelle, sillä satulan paneelit jo itsessään ovat leveät. Ilmatoppaus on myös huomattavasti elastisempi kuin villatoppaus, eikä se vuosien kuluessa elä mihinkään suuntaan. Kuten ilmapallokin, voi myös ilmatopattu satula puhjeta. Sieltä ei silti kuulu mitään valtavaa pamahdusta, vaan satula voi alkaa esimerkiksi tuntua epätasapainoiselta, tai hevonen voi reagoida satulan epäsopivuuteen.

Vasemmalla ilmatoppausten paikat, oikealla Easy Riser System

On kuitenkin helppoa testata, onko satulan ilmatoppaukset puhjenneet. Satulassa on sisällä neljä ilmatyynyä: kaksi takana, kaksi edessä. Sijainnit tietää tarkasti katsomalla satulan sisälle, mutta myös piirtämällä mielessään halkaisijat satulan toppauksiin pituus ja pystysuuntaan suunnilleen keskeltä. Niin ilmatoppaukset jakautuvat satulassa. Aseta satula väärinpäin tukevalle alustalle, esimerkiksi lattialle, ja laita nyrkkisi vierekkäin tyynyn kohdan päälle. Paina reilusti ylävartalollasi, alkaen hetken päästä liikuttelemaan painoa vasemmalta oikealle. Jos tunnet käsiesi alla ilman liikkuvan, on toppaus ehjä. Jos et tunne mitään, on toppaus rikki.

Vaihtokaaren lisäksi CAIR-satuloissa on nykyään myös Easy Change Riser System, jota itse henkilökohtaisesti ylistän maasta taivaisiin. Riser System on erittäin helppokäyttöinen, ja sen avulla pystyy vaikuttamaan hieman satulan rungon muotoon: sitä pystyy tekemään suoremmaksi tai kaarevammaksi, riippuen siitä mitä hevonen tarvitsee. Riser System -paloja pystyy laittamaan vain tiettyyn kohtaan, useampaan kohtaan, tai vaikka vain toiselle puolelle, jos hevosella sattuu olemaan esimerkiksi selän lihaksisto toispuoleinen. Riser Systemin paloja pystyy käyttämään myös päällekäin.

Winteceissä on monta erilaista satulamallia aina kuppimallisista koulupenkeistä lännen- tai montésatuloihin. Niissä jokaisessa on luonnollisesti hieman erilainen runko, mutta runko on pääsääntöisesti jokaisessa satulassa Elastiflex-joustorunko. Wintecin edullisin yleissatulamalli on Wintec 250, joka on niinsanottu karvalakkimalli. Viimevuonna satulaan ei saanut esimerkiksi Riser Systeemiä. Vaihtokaarien ja kaikkien muiden systeemien lisäksi Winteciin voi vaihtaa myös itse vastinhihnat. Wintecin vastinhihnat ovat synteettiset, ja Batesin nahkaiset. Mikään ei kuitenkaan estä käyttämästä niitä ristiin, jos haluaa vaikka nahkaiset vastinhihnat Winteciin.

Omakohtaisesta kokemuksestani voin kertoa olevani täysin tyytyväinen jo vuoden verran palvelleeseen Wintec 2000 -yleissatulaani. Ennen satulani ostoa minulla oli sovituksessa jos jonkinlaista satulaa Kiefferistä aina merkittömiin kummajaisiin asti, mutta mistään ei meinannut löytyä sopivaa. Kun yksi oli hetken sopiva, saattoi se olla jo kolmen kuukauden jälkeen täysin vääränlainen. Ostettuani yhden satulan huomasin pian tekeväni siitä jo myynti-ilmoitusta, eikä satularumbasta meinannut tulla loppua.

Päätin lopulta ostaa Wintecin, ja tiesin jo tuolloin että minun täytyy turvautua Riser Systemiin: kaikki aijemmin kokeilemani Wintecit ottivat kiinni hevosen säkään. Ensimmäiset viikot uuden satulan kanssa menivät tutustuessa sen ominaisuuksiin, ja kesti melko kauan ennen kuin tämäkin satula oli täysin sopiva. Uudelleensovittelen aina aika-ajoin omaa Winteciäni, ja teen muutoksia sitä mukaa kun näen sen olevan aiheellista. Nyt onkin mennyt jo kolmisen kuukautta ilman yhtäkään muutosta satulaan, ja tällä hetkellä meidän Wintec 2000 kätkee sisälleen punaisen kaaren lisäksi 10mm toppauspalat eteen ja 4mm takana (muistaakseni).


Wintec 2000, vaihtokaari ja Easy Change Riser System-palat

Mitä mieltä olitte postauksesta?
Minulla on aina jäätävät suorituspaineet tällaisien kanssa, joten minulle on erittäin tärkeää kuulla mielipiteenne. Oliko pelkkiä itsestäänselvyyksiä vai oliko tästä jopa jotain hyötyä? Ja kysyä saa, jos kysymyksiä heräsi :)

26 kommenttia:

  1. Opin juuri todella paljon tästä aiheesta :D tee lisää tämmösiä!!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva :) Täytyy miettiä jos tulee lisää ideoita :)

      Poista
  2. Mie oon Stollella käyttäny pitkään Wintecin cair 500 satulaa,mut se jäi aivan liian pitkäksi eikä enää sopinut leveydeltään muutenkaan hevosen muuttuneeseen selkään. Mulla on ollut pitkään monia satuloita kokeilussa, eikä mikään ole käynyt. En ookkaa ennen kuullu tosta toppauspalojen vaihdosta uusissa winteceissä ja siksi se alkoki todella kiinnostamaan mua. Stollella on erittäin korkea säkä,mutta lyhyt ja leveä selkä,sopiskohan tolla riser systemillä oleva satula mahdollisest sille? Missään satulassa ei vielä ole sellasta säkätilaa ollu, mikä sille ois menny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa aika ongelmasäkäiselle. Meillä oli ainoastaan kieffer cut-back säkätilalla sopiva ennen tätä winteciä. Kyllä uskon ettei ainakaan sovittamalla mitään häviä jos haluat kokeilla tuota toppauspalasysteemiä. Ravissa ja Ratsussa on sellainen puolikas wintecin paneeli jolla voi tutustua miten se toimii, vaikkei pystykään sillä sovitella hevosen kanssa :D

      Toppauspalat on vähän niinku edestä korottava romaani mutta se tulee vaan satulan sisään. Mie ainakin uskon että oikeankokoisella kaarella ja vähän enemmillä paloilla saa suureenkin säkään satulan sopimaan. Eihän Pavekaan mikään pikkusäkäinen ole mut paha sanoa kun en ole nähnyt Stollea :D Toppauspalat vaan tulee kaaren ja hevosen väliin niin voi olla että joutuu valitsemaan vähän leveämmän kaaren jos paljon paloja.

      Poista
    2. No sille meni silloo vanhas wintecissä sininen kaari,mut sit jossaa vaihees seki alko ottamaa säkään kiinni,kapeampaa kaarta ei voinu laittaa, kun hevonen on muuten niin leveä selkäinen. Missään kokeilemassani satulassa ei vielä ole niin isoa säkätilaa ollut, mihi Stollen jättisäkä ois menny :D Muuten kyllä pituudelta ja leveydeltä sopivia satuloita oon sovittanu. Joo, seuraavaks ku käyn Kouvolas, ni kyselenki Ravist ja Ratsust enempi.

      Poista
    3. Kannattaa kysellä. Kyllä uskoisin että Wintecin saa sopivaksi pelattua riser systeemillä, vaikka tuohan se jonkun verran satulan lisäksi arvoa, esimerkiksi tuo setti missä on kaikki korotuspalat maksaa pyöreästi 120 euroa. Yksittäin paloja voi myös ostaa mutta sitten pitäisi tietää tarkalleen mitä ostaa :D

      Poista
    4. No,kyllähän toi ny halvemmaks tulee, kun että alkaa toppauttelee villatopattuja satuloita :) Miekii katellu ihan laidast laitaa noit nahkasatuloita, mut niiden toppauksist ei ikin tiiä mis kunnos ne on ja mie tykkään wintecis kyllä cair toppauksista, kun ne muokkautuu hevosen mukaan, ainaki meillä on ollu aina tosi hyvät ne toppaukset :) Ja muutenki wintec on ollu meille satulana tosi iso pelastus just noiden vaihtokaarien takia, kun niitä joutunu vaihteleen jonkun verran. Ja mitä noihin romaaneihin tulee, niin ne ei oo kumminkaa koskaa niin hyviä vyllejä,kuin satulan muokkaaminen hevosen selkään sopivaks.

      Poista
    5. Niimpä. Miekin tykkään kyllä ehdottomasti Wintecistä, ja paras puoli satulassa on että kun Pavesta joskus aika jättää niin satula sopii melko varmasti myös seuraavalle hevoselle mikäli on selästään samanmittainen. Olen nykyään myös hurahtanut täysin tuohon synteettiseen materiaaliinkin, vaikka olen aina mieltänyt nahan hevostarvikkeissa ainoaksi "oikeaksi" materiaaliksi. Huoltovapaus on niin ihana asia näin salaa laiskalle ihmiselle kun minulle :D

      Poista
  3. Tuo uudempi systeemi on oikeastaan tosi mielenkiintoinen. Itse vähän kammoan englantilaisia satuloita juuri siksi, että niiden kanssa tuntuu väkisinkin ajautuvan jonkin sortin sovitusrumbaan, tai ainakin toppausrumbaan, jos ei sitten muuten. Kerran kokeilin jotain Wintecia Riimallekin, mutta siinä oli ihan liian kapea kaari eikä vaihtokaaria ollut mukana, mutta se oli muistaakseni joku vanha malli muutenkin eikä löytänyt mitään paikkaa selässä. Siinä kuitenkin ne ilmatoppaukset tuntui järkeviltä.

    Koeajalla olleella hevosella oli tuo Wide-malli, ja siinä ilmatoppaukset oli ihan kivikovat. En tiedä mistä se johtui sitten...

    Onko Pavella kaareva vai suora selkä? Ei sinulla sattuisi olemaan siitä jotain sivuprofiilikuvaa? Olen alkanut vakavissani harkita, jos Riimalle löytyisi joku enkkusatula, missä on muokkausmahdollisuus, ja Wintecit/Batesit nyt näyttää kuitenkin satuloilta. Onko Bateseissa nämä samat ominaisuudet kuitenkin, eli tuo easy riser system ja muut, vaikka onkin nahkaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovat toppaukset voi johtua esimerkiksi siitä että ne ovat rikki. Aika hullun tuntuista kuitenkin jos ne ovat kaikki rikki yhtäaikaa :D

      Paven selkä on suorahko, ja siinä on pitkä ja korkea säkä, sekä aavistuksen takakorkea. Paras sivuttaiskuva on ehkä tässä postauksessa, toivottavasti saat siitä jonkinlaisen käsityksen. Kannattaa ehdottomasti katsoa enintään vuoden vanhoja satuloita, jos käytettynä ajattelit ostaa. Batesissä ja Wintecissä on samat ominaisuudet, mutta vain joissain satulamalleissa (kuten Wintec 250:ssä) ei riser systeemiä ole.

      Poista
    2. Joo, sehän siinä ihmetyttikin kun ne oli kaikki tasaisesti yhtä kovia...

      Riimalla on ehkä kaarevampi selkä, mutta muuten aika samantyyppinen. Pitää vähän katsella, satuloiden sovittelu tulee taas keväämmällä ajankohtaiseksi eli tässä on monta kuukautta aikaa ihmetellä ja vertailla.

      Mutta kiitoksia valaisevasta postauksesta :)

      Poista
    3. Eipä kestä :) Onnea satulan etsintään ja sovitteluun!

      Poista
  4. Pienenä korjauksena muuten pätevään postaukseen: myös ilmatopatun satulan tulee istua tasaisesti hevosen selkään, kun vyö kiristetään. Jos takatoppaukset jäävät jo siinä ilmaan, satula läpättää kevyessä ravissa, paino ei jakaudu tasan ja hevosen selkä kipeytyy helposti. Takatoppausten tulee istua myös sivusuunnassa tasaisesti. Uusien mallien paneelit ovat niin vaakatasossa, että kapeammassa selässä paneelit jäävät helposti ulkoreunoilta irti ja suurin osa paineesta tulee selkärangan lähelle. Näissä uusissa malleissa takatoppaus on myös erittäin terävä ja se tekee helposti painepisteen takakorkeaan / vähänkään kaarevampaan selkään, eikä siihen voi vaikuttaa toppauspaloilla. Ja osassa Wintecin satuloissa on muuten nahkaiset vastinhihnat - mm. tuossa sinun 2000 mallissa pitäisi olla nahkaiset :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tietysti tulee, mutta tämä täytyy ottaa huomioon satulavyötä kiristäessä. Ilma käyttäytyy aina erilailla kun villa, muttei tietenkään mitään radikaaleja kaarevuuksia pidä olla, joka saisi satulan läpättämään :D

      Minun vastinhihnojeni materiaalista en ole vieläkään päässyt itse selkeyteen, sillä en todellakaan tiedä onko se nahkaa vai synteettistä. Se näyttää nahalta, mutta se ei kaikissa olosuhteissa käyttäydy ihan samalla lailla kuten olen nahan olettanut käyttäytyvän. Myös kun itse tein nahkapaskalla uudet reijät vastinhihnoihini, oli materiaali sisältä kangasmaista. En siis allekirjoita tätä, että ne olisivat ainakaan aitoa nahkaa, mutta en myöskään kiellä sitä vaihtoehtoa. Minulle riittää että ne toimivat eivätkä veny :D

      Poista
  5. Mulla on ehkä vähän sellainen olo oman wintecin kanssa että se on hivenen liian suora hevoselleni. Voiko sitä fiksata noilla paloilla vähääkään ja mihin ne siinä tapauksessa kannattaisi laittaa? Uudempaa mallia oleva koulusatula cair toppauksilla siis kyseessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse kokeilisin laittaa suurempaa palaa eteen ja vähän keskelle ja katsoa miten se istuisi hevosen selkään. Jos koko penkki nousee liikaa edestä, niin sitten paksumpaa palaa keskelle. Riippuu kokonaan hevosesta. Ja tottakai sitä voi fiksata, jos se on niin uusi että siinä on kyseinen Easy Riser-systeemi. Sen tietää avaamalla satulan ja katsomalla miten paneelit on kiinni. Jos ne on tarranauhoilla, niin mitä suurimmalla todennäköisyydellä silloin satulassa on käytettävissä Easy Riser System.

      Poista
  6. Joo tää on kyllä ihan uusi niin on kyllä kaikilta osin muokattavissa, lähinnä mietin että voiko tuota ongelmaa korjata ollenkaan.. Mutta mä kokeilen josko istuisi paremmin noilla sun vinkeillä, kiitos :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos hyvistä vinkeistä. Näin ummikkona en tiennyt oikeen mitään vaihtokaarellisista satuloista tai ylipäänsä kyseisistä merkeistä. Ensiviikolla kuitenkin sovitukseen tulossa Batesin satula ja innolla odotan tuota hetkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Batesiin kaikki vinkit pätevät yhtälailla (: Onnea satulan sovitukseen!

      Poista
  8. Löysimpä tämän postauksen sattumalta google hausta etsiessäni käytettyjä wintecejä. En ole tiennyt, että näitä satuloita saa muokattua (nuo palat), minkä vuosimallin satuloissa tuo systeemi on tullut? Onko muokkaus mahdollisuus kaikissa ilmatopatuissa vai vain tietyissä satulamalleissa?

    VastaaPoista
  9. En osaa sanoa mitään tiettyä vuotta mistä alkaen nämä palat ovat tulleet, mutta en usko kuitenkaan että ihan viisi vuotta vanhassa Wintecissä tätä olisi. Se selviää jos satulan paneeleissa on tarrakiinnitykset ja/tai ilmataskujen päällä on valmiit ohuet keltaiset palat. Palamuokkausta ei ole kaikissa ilmatopatuissa malleissa, mutten muista enää myöskään mistä malleista se puuttui. Systeemi on kuitenkin melko yleinen, ja ihan perus Wintec 500:kin se oli. Wintec 250:ssä sitä ei ole, kuten ei myöskään ilmataskuja.

    VastaaPoista
  10. Moikka! Tosi kiva postaus ja avasi hyvin taas lisää tietoa! Yksi asia mua rupesi mietityttämään. Nimittäin tämä ilmatoppaus! Niinkuin kuvaillaan tässä ilmapalloa vertais esineeksi niin kyllähän se ilma sielä muokkautuu, esimerkiksi pakkasella se tiivistyy ja mitä useammin se tiivistyy niin sitä pienemmällä prosentilla se ilma enää kuumallakaan ilmalla palautuu taskuihin. Joten pointtini tässä on se, että ne ilmataskut on ihan hyvä keksintö, mutta esim suomen sääolosuhteissa kun ilmasto on kesällä n +20 astetta ja talvella pakkasen puolella keskimäärin -10 astetta niin ne ilmataskut reagoi siihen satulassa, jolloin se voi olla epäsopiva hevoselle. Meneekö asia näin vai onko pieni pääni vain vähän vajanainen :D

    VastaaPoista
  11. Oikein hyvä ja informatiivinen postaus! :) Kiitos tästä!

    VastaaPoista
  12. Jos wintec on hieman liian kaareva, mihin kohtaan paloja kannattaisi kokeilla?

    VastaaPoista
  13. Kuuluukohan tuolla olla villaa tms., jossa sijaitsee nuo cair-paneelit ja jonne nuo riser systemit laitetaan?

    VastaaPoista
  14. Kiitos tästä postauksesta. SH tammalla juuri satulan muokkaus ajankohtaista ja näistä vinkeistä on paljon hyötyä.

    VastaaPoista